Перейти до змісту

Рекомендовані повідомлення

Да, да, да. Я жодного разу не бував у Туреччині і відповідно у Стамбулі. Мені всякі там "all inclusive" турецькі чи єгипетські не цікаві. Ось так і подорожую. Але доля склалась так, що тепер Стамбул буде для мене геть не далеким містом. Я цьому дуже радий, тим більше що Стамбул має таку багату історію.

Тепер все по порядку. Летіли ми у Стамбул через Львів з пересадкою у Києві))) Чому так? А просто так вийшла найдешевша ціна на ту дату яку нам потрібно і на той час коли ми купували. За 6 місяців до подорожі,  одни квиток вийшов в обидві сторони 90 дол.  Менших цін ми не зустрічали. Зараз є ціна на лоукост тариф МАУ, на березень 37 дол, це просто шара, але дати не ідеальні, і час вильоту не дуже.

Приїхали ми у Львів, погуляли трохи

Будь ласка Увійдіть або Зареєструйтесь щоб побачити зображення.

І в аеропорт.

Час льоту ми в Києві, коротенька пересадка 1,5 години і ми в літаку на Стамбул. 2 години льоту і ми в столиці яка знаходиться на двох континентах.

Година їзди і ми в готелі. Зняли готель -

Будь ласка Увійдіть або Зареєструйтесь щоб побачити посилання.

Такий тип готелів мені дуже подобається. Не великі , помпезні, а маленький, затишний. Місце взагалі суперове. 40-50м Цистерна Базиліка, 70-80 м площа на якій знаходиться Блакитна мечеть і Айя Софія.

Ось такий у нас був вид з вікна

У вартість входив сніданок.

Ресторан, просто винос мозку, з нього такі види що можна нікуди не ходити))

Хоч були втомлені, але куди дітися від першого знайомства? Тим більше що в ночі це все виглядає дуже  містистично

У нас в сім"ї є спільнота " Любителів зустрічати світанок" туди правда входить лише два чоловіка, я і доця))) всі інші слабаки, їм би лише поспати. А коли встає сонце, це так круто. Так було у Празі. Так і цього разу. Правда небо було у  хмарах,  але краса від цього не страждала.

Як доця потім написала у твітері - " ми якісь обезбашенні. Безсонна ніч у поїзді, гуляння по Львову, три години в літаку, одна пересадка, але ми все одно проснулись о 5-00  і пішли гуляти"

І вона права. І ось що ми з нею побачили.

Ранкові прогулянки мені подобаються все більше більше

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/95736-pershe-znayomstvo-iz-stambulom/
Поділитись на інші сайти

Ось  і розпочався перший туристичний день. Першим пунктом у нас був палац Топкапи. Це палац в якому жили султани Османської імперії. В т.ч. султан Сулейман, дружиною якого була наша Роксолана. Якщо дивитися на Айя-Софію, то ми її обішли праворуч іпобачили такі ворота.

Пройшли ці ворота і попали у красивий парк Топкапи, По якому ми і дійшли до головного входу у палац

Вхідний квиток у самий палац 40 лір, ми ще додатково купили квиток у гарем , ціна 25 лір.

КУрс ліри, 1 долар приблизно 4 ліри, 1євро - 5 лір. 1 ліра приблизно 7 грн.

Так як ми з дружиною не один раз дивились Величне століття))) то нам дуже цікаво було погуляти по палацу.

Спочатку гарем. Нам так і здавалось що на балкон вийде Роксолана

А тут валіде султан роздавала свої подарунки))

А по цим коридорам бігали зрадники султана)))

А тут султан проводив свій диван або приймав почесних гостей

А далі ми просто гуляли по території палацу

Оригінальний вид на Босфор

Застали цвітіння знаменитих турецьких тюльпанів

і не тільки тюльпани

На Топкапи ми витратили приблизно1,5 години. Він вартий набагато більшого.

При виході побачили чергу до кас. Висновок, чим раніше приходити, тим менші черги)))

Якщо стояти спиною до Топкапи, то праворуч видно Айя Ірину

Вона така стара як і Айя-Софія, останні роки Османської імперії там зберігалась зброя. Тому у неї такий вигляд.

Вхідний квиток 20 лір

У південній частині двору Айя-Софії відвідали гробниці. Де поховані султани зі своїми сім"ями

Ще один пункт програми Айя-Софія.

Дуже унікальна будівля. Майже 1000 років була християнським храмом собором Св.Софії, була символом християнства, найбільшим християнським собором, поки не побудували собор Св.Петра у Римі. Потім майже 500 років була мечеттю Айя-Софія. Зараз це музей.

При вході черга. Вхідний квиток 40 лір

Що хочу написати. При вході в кожний туристичний об"єкт відбувається гарна перевірка на безпеку. Це і рамки металошукачів, і ренген сумок і озброєна охорона.. Від цього збільшуються черги. Але їх можна обійти.

Купити музейну карту

Вона діє 5 днів і дає можливість безкоштовно відвідувати великий список музеїв. Коштує 125 лір. Ми за цей день стільки і потратили. Тобто наступуні музеї виходили б безкоштовні. Але ми її не купляли, так як список платних музеїв у нас закінчився. І головний плюс від ціє картки - не треба стояти в черзі до каси. Лише маленька черга на перевірку безпеки

Шикарний вид відкривається з другого ярусу Айя-Софії

частково збереглася мозіїка  православного періоду Айя-Софії

Айя-Софія крута! Ну і я закохався у спів меудзина, який співає азан і закликає мусульман на молитву. Я б цей спів слухав і слухав. Що дома я періодично і роблю)))

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/95736-pershe-znayomstvo-iz-stambulom/#findComment-2211173
Поділитись на інші сайти

А розміщу я трохи фоток сучасного Стамбула. У нас  була запланована вечеря у наших майбутніх найближчих родичів. Тому була можливість глянути на Стамбул з іншого ракурсу

Якщо що, BMW  не наша)))

Дуже сподобалось відношення турків до бездомних тварин. Котів вони наприклад не те що не ганяють, чи бьють. А навпаки прикормлюють,  да так, що ці ледацюги коти вже цей корм навіть не їдять. Значить не голодні)))

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/95736-pershe-znayomstvo-iz-stambulom/#findComment-2211185
Поділитись на інші сайти

В цей день у нас була головна подія нашої поїздки. Моя рідна сестра виходила заміж. Поки мої дівчата наводили красу, у мене було пару годин. Тому я відправився у коротеньку прогулянку. Були плани відвідати Блакитну мечеть. Блакитна мечеть це символ Стамбулу, головна мечеть Стамбулу. Вона єдина, яка має 6 мінаретів. По цій характеристиці її ні з чим не сплутати.

Правила поведіки і як повинен виглядяти відвідувач Блакитної мечеті

Але мене спіткала невдача, від якої ніхто не застрахований.

Мечеть для туристів зачинена на реставрацію... Ех. Але нічого, буде ціль на наступну подорож

Тому я просто погуляв про розкішному внутрішньому двору мечеті

Далі прогулявся по іподрому. Ще в період коли була Візантія, на місці біля Блакитної мечеті був побудований іподром. На ньому проводились різноманітні розваги - біга, гладеаторські бої і т.д. Під час  пудівничцта мечеті іподром розруйнували, але до наших часів дожили різноманітні обеліски. Які прикрашали іподром.

Цікавий погляд на іподром і мечеть

Далі я прогулявся по цікавим вуличкам.

Між будинками видно Мармурове море

А потім у нас була гулянка, весела і щаслива. Ось які ми на ній були гарні)))

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/95736-pershe-znayomstvo-iz-stambulom/#findComment-2212048
Поділитись на інші сайти

Наступний день у нас був чисто туристичний.  Стамбул накрило дощем, але це нас не зупинило. Ми пішли до Гранд базара.

А спочатку ми зайшли у магазин солодощів і спецій. Як там круто і смачно))) Ми  накупляли різноманітних солодощів

А далі ми гуляли по цікавим вуличкам

А Гранд базар то зачинений. Виявляється у неділю він вихідний

Наступна наша ціль це мечеть Сулейманіє

Це найбльша мечеть Стамбула і друга за значенням мечеть Стамбула. Побудував її султан Сулейман, чоловік нашої Роксолани

У мечеті нам дуже сподобалось. Мені здалось, що вона менш туристична. І це великий плюс, там спокійно і затишно

Вид на Босфор,  затоку Золотий Ріг і міст Галата. Ми туди попадемо після обіду

На території мечеті похована наша Роксолана із своєю сім"єю

Потім ми повернулись до готелю, щоб трохи підсохнути і відпочити.

А в цьому красивому ресторанчику біля готелю, ми випили смачної кави.

І побачили, яка здоровенна черга до Цистерни Базиліки. Але ми сумували, адже у нас був ще один день. А точніше ранок робочого дня.

Змінено користувачем tyz
Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/95736-pershe-znayomstvo-iz-stambulom/#findComment-2212730
Поділитись на інші сайти

Після короткого відпочинку, ми поїхали подивитись на цікаву вулицю. Але спочатку пообідали. Нарешті спробували справжній кебап.

У затишному ресторанчику біля Айя-Софії, ми спробували національну страву

Метр кабапу)) Трохи перчений, але смачний

Далі на трамваї, ми поїхали до зупинки Кабадаш, а далі на підземному фунікулері піднялись до площі Таксім.

До речі, досить цікава система оплати. Схожа як у нас в метро. Тобто оплачується трамвай, при заході на зупинку.

Оплачується ось такою карткою, на яку зарані потрібно покласти гроші.

Нею також можна оплачувати туалет

Ось такий підземний фунікулер.

Стамбул претендує на проведення ЄВРО 

А потім була прогулянка по знаменитій вулиці Істікляль

Вона нам не сподобалась, вона чимось схожа на Арбат у Москві, або Хрещатик. Багато магазинів і все. Не варто на неї витрачати час.

Але ми взяли участь у розвагі - "купи дондурму (морозиво)" Весело було всім. Продавця ми теж розіграли

Фінальною точкою прогулянки була башна Галата. Ось біля неї цікаво і красиво. З неї відкривається класний вид на Стамбул, але була здоровенна черга, тому ми на башню не стали підніматися.

Потім перейшли затоку по мосту Галата

Вид на Босфор

Вид на протилежний бік - затока Золотий ріг

І біля таких оригінальних ресторанчиків на воді, я спробував вуличну їжу Стамбула - балик екмек

По нашому це хот-дог. Тільки замісь сосиски - смажена риба. Мені сподобалось, при нагоді ще буду купувати. Але їсти потрібно обережно, так як можуть попастися кісточки.

У нас залишився не відвіданий ще один об"єкт, але для цього у нас буде ранок останнього дня у Стамбулі.

Змінено користувачем tyz
Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/95736-pershe-znayomstvo-iz-stambulom/#findComment-2212734
Поділитись на інші сайти

• 2 тижня потому...

Настав день відльоту. Але у нас був не виконаний один пунткт програми. Для цього у нас у запасі було 2-3 години. І ми пішли у Цистерну Базиліку. Вчора була здоровенна черга. У понеділок зранку черги геть не було.

Вхідний квиток 20 лір, але тільки готівка. Цистерна Базиліка, це набільше підземне водосховище Стамбула, яке збереглось до наших часів. Спорудили його ще коли Стамбул був Константинополем. Основна його функція збір води на врятуватись від засухи або облоги Константинополя. Коли настала ера Османської імперії, Цистерною Базилікою не користувались. І тільки у 1987 році тут відкрився музей. Під час будівництва Цистерни використовувались різноманітні колони, які звозились з усього світу.

Медуза Горгона. Коли ще у Цистерні було багато води, то голови були під водою. Чому ці голови розміщені так не традиційно. Це нерозгадана загадка, але є версія, що їх розмісттили так, щоб вони не перетворювали людей, які на них подивляться))

У Цистерні цікаво, не даремно в ній проходили зйомки багатьох фільмів. Останній це "Інферно"

Розміри Цистерни Базиліки здоровенні 145 м на 65 м. Тому коли ми з неї вийшли, то опинились далеко від входу. Майже біля Айя-Софії Кинули прощальний погляд на Стамбул Потім на літак і до дому. Стамбул мені дуже і дуже сподобався. Можливо із-за того, що нас оточували хороші люди і ми отримали нових родичів. А можливо із-за того, що для мене це геть нова культура, новий світ який мене дуже приємно здивував і гарно вразив. А можливо все разом. Тому Стамбул попадає у мій власний віп-список міст, куди я хочу повернутися і буду намагатися це зробити. Тим більше що там так багато ще я не побачив. Ось така була наша подорож.

Змінено користувачем tyz
Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/95736-pershe-znayomstvo-iz-stambulom/#findComment-2213362
Поділитись на інші сайти

Дякую. Дуже цікава розповідь. Треба буде обов'язково відвідати це місто.

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/95736-pershe-znayomstvo-iz-stambulom/#findComment-2213364
Поділитись на інші сайти

спасибо за обзор. очень интересно, сам пару дней назад вернулся из кемера, ездил по экскурсиям только в окрестностях. но тоже хочется в столице турции побывать без всяких экскурсий.

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/95736-pershe-znayomstvo-iz-stambulom/#findComment-2213374
Поділитись на інші сайти

• 2 тижня потому...
В 05.06.2018 в 19:20, angeldoc сказал:

спасибо за обзор. очень интересно, сам пару дней назад вернулся из кемера, ездил по экскурсиям только в окрестностях. но тоже хочется в столице турции побывать без всяких экскурсий.

З екскурсіями простіше. Але без них нам цікавіше, більше свободи. Тому ми принципово, в своїх межах уникаємо екскурсоводів. Нам в Стамбулі пропонували безкоштовного, але ми відмовились

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/95736-pershe-znayomstvo-iz-stambulom/#findComment-2215111
Поділитись на інші сайти

• 1 місяць потому...

Просто супер!!!!

дуже цікавий екскурс....готовий план на відвідування Стамбулу!

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/95736-pershe-znayomstvo-iz-stambulom/#findComment-2217937
Поділитись на інші сайти

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти
  • Створити...

Важлива інформація

Ми розмістили cookie-файлы на ваш пристрій, щоб допомогти зробити цей сайт кращим. Ви можете змінити налаштування cookie-файлів, або продовжити без зміни налаштувань.