Перейти до змісту

На литовских номерах в Украине

Рекомендовані повідомлення

3 хвилини тому, sens2012 сказав:

Це з врахуванням різних доплат - стаж, кураторство, наукова робота та ін.

Це вже інша справа. І до цього потрібно було йти багато років.

При знесенні особняка давали стільки квартир, скільки сімей було там прописано.

Так, але площа до площі. Хто жив в 1-кімнатній 20 кв.м. в особняку, тому й давали відповідну 1-кімнатну. Це якщо стояли на черзі саме "вітхого фонду", тобто просто заміни, а не розширення.

16 хвилин тому, sens2012 сказав:

Краще дивитися на Лондон по телевізору і жити на своїй землі, ніж батрачити в Лондоні

Е, ні! Краще дивитись в Лондоні по телевізорі на Україну і приїжджати погостювати... А взагалі-то, що таке "своя земля"??? Це земля, яка годує, одягає, на якій живеш!

19 хвилин тому, sens2012 сказав:

Заробітчанство по світу - це найбільший гріх наших "демократичних" правителів.

Скажіть це полякам, які працюють в Німеччині, французам, які їздять на роботу в В.Британію і т.д.

Вас вчили правильно,

Так, по совісті, я вдячний за це своїм батькам. Але мої батьки таким стилем життя не добились значного успіху, і я похвалитись не можу. А от саме хитро...пі добиваються ЗНАЧНО легше. І чим ця хитрість більша, тим часу на успіх менше. Нагадаю, я переконався у цьому вже сотні разів...

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230368
Поділитись на інші сайти

7 хвилин тому, WAC47 сказав:

100% вранье, ЧДА.

Так отримали квартири багато околиць Львова, які зносили для будівництва багатоповерхового житла. Це тривало з 70-х по кінець 80-х років. 

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230369
Поділитись на інші сайти

7 хвилин тому, sens2012 сказав:

Так отримали квартири багато околиць Львова, які зносили для будівництва багатоповерхового житла. Це тривало з 70-х по кінець 80-х років. 

Да-да, в советское время было популярно житрожоптство: прописать в старом доме "под снос" стотыщпяццот человек чтобы потом претендовать на большую жилплощать. Но не было правила давать по отдельной квартире каждой прописанной семьей.

Если вам вместо одной, максиму двух, дали аж три квартиры - тут скрыто какое-то особое хитрожопство.

Змінено користувачем WAC47
Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230370
Поділитись на інші сайти

5 хвилин тому, martinger сказав:

Е, ні! Краще дивитись в Лондоні по телевізорі на Україну і приїжджати погостювати... А взагалі-то, що таке "своя земля"??? Це земля, яка годує, одягає, на якій живеш!

Співчуваю вам.... У вас нема своєї землі. А в мене є. Прямо за вікном, в саду. Краще по своїй землі їздити на Таврії, ніж по Лондону на Бентлі. Поляки також не від доброго життя по світу волочаться. Все відносно. 

1 хвилину тому, WAC47 сказав:

Да-да, в советское время было популярно житрожоптство: прописать в старом доме "под снос" стотыщпяццот человек чтобы потом претендовать на большую жилплощать. Но не было правила давать по отдельной квартире каждой прописанной семьей.

Ніхто спеціально нікого не прописував. Жили батьки і два сини з дружинами. Дали три двокімнатні квартири. Єдине "хитрожопство" - це швидше одружитися. Це було. І багато молодих цим скористалося. 

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230371
Поділитись на інші сайти

Підтримую Алена Делона. Світ йде не в ту сторону.

"....В недавнем интервью еженедельнику «Пари Матч» (Paris Match) 82-летний Ален Делон выразился о современной эпохе предельно резко: «Вокруг — сплошная ложь и обман. Нет больше ни чести ни совести, значение имеют только деньги. Меня тошнит от нашей эпохи, я ненавижу ее и покину этот мир без сожаления. Я хочу, чтобы меня похоронили рядом с моими собаками».

Интервью это — знаковое, в нем Делон подводит итог 60-летней карьере в кино и всей своей жизни. Что в его словах больше ощущается — старческая мизантропия или констатация горькой правды? Дело в том, что Делон не одинок. Такого же мнения о современном мире придерживаются и другие ведущие актеры французского кино, такие как Жерар Депардье, Фанни Ардан, Катрин Денев. Почему они так относятся к нашей эпохе? Ответ найти несложно: они выражают таким образом протест против ситуации, которая сложилась сегодня в неолиберальной Европе, в том числе в их родной Франции. Артистов возмущают ложь, лицемерие,  феминизм, фейковые новости и диктатура политкорректности — все те веяния, что идут в первую очередь из Америки. Они считают, что это губительно для западной культуры....."

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230372
Поділитись на інші сайти

У вас нема своєї землі.

Є. 3 (три) га. Приносить мені невеличкий прибуток, здаю в оренду.

5 хвилин тому, WAC47 сказав:

в советское время было популярно житрожоптство: прописать в старом доме "под снос" стотыщпяццот человек чтобы потом претендовать на большую жилплощать.

200%!!! Знаю з десяток подібних "чесних" оборуток. Дуже було популярно подружжю офіційно розлучитись, отримати дві квартири, а потім знову побратись. У моїх батьків була така думка, але совість перемогла, виховані були занадто чесно. А от хто совість деколи залишав вдома, то отримували по дві квартири і насміхались з чесних. Приписували бабок, дідів з сіл. Хто жив у приватному секторі чи квартирах-сталінках, за хабарі переводили ці будівлі в аварійний стан (за документами) і ставали на чергу "вітхого фонду". А потім ще й умудрялись ці старі будинки залишати для проживання, робили в них ремонти і чхали на чесність... І це випадки не поодинокі, робили так майже всі, хто мав можливість. Тобто дерли з держави все, що можна було. Чесність тоді також була не в моді. Просто люди боялись осуду, покарання партії (на партійних зборах, виключення з партії і т.д.). Тому, говорити, що тоді люди були чесними і совісними - не зовсім вірно. Вони не по своїй волі такими були. Просто стиль життя був таким.

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230373
Поділитись на інші сайти

2 хвилини тому, martinger сказав:

Є. 3 (три) га. Приносить мені невеличкий прибуток, здаю в оренду.

З вами важко вести дискусію. Ви нічого не зрозуміли... У вас нема Батьківщини

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230374
Поділитись на інші сайти

Мої покійні дід і бабця пропрацювали все життя в колгоспі. Я виріс також в селі, там пройшло все моє дитинство (так, шкодую за рідню землею, але що поробиш, життя на місці не стоїть). Майже ніхто з ферми увечері не йшов з порожніми руками, кожен тягнув мішок з чимось поживним для домашніх тварин. На того, хто не крав дивились як не на свого... По полях навіть кожен господар мав свою ділянку, де вночі косив конюшину. І всі про це знали, на чуже не лізли :)

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230375
Поділитись на інші сайти

5 хвилин тому, sens2012 сказав:

У вас нема Батьківщини

Це також поняття не постійне. Як писав вище, я виходець з села. Там народився і провів все своє дитинство. Пройшли часи, дід з бабцею померли, хатину і город довелось продати, бо село далеко від міста. В перші роки серце щеміло. Коли приїжджав погостювати до односельчан, то ледь на коліна не падав на рідну землю. Адже кожен клаптик там був знайомий, виходжений босими ногами (любив зранку по росі босим ходити, за що й отримував від бабці стусанів :) ). Але роки пройшли, майже всі ті односельчани вже покинули цей світ, приїжджаю дуже рідко. Я з сім"єю і батьками живу у місті. Вже тут моя земля...

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230376
Поділитись на інші сайти

23 хвилини тому, martinger сказав:

Дуже було популярно подружжю офіційно розлучитись, отримати дві квартири, а потім знову побратись.

О да. У нас так один знакомый работник гос.ком.конторы вместо однокомнатной квартиры в панельной пятиэтажке на окраине (даже сейчас это конечная станция метро) стал владельцем двухкомнатной квартиры (к этом моменту уже родилась дочка) путем того что развелся с женой, а потом опять расписался. Ну, поскольку он был ещё и работник гос.ком.конторы то новая квартира была практически в центре, в престижном районе.

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230377
Поділитись на інші сайти

2 години тому, sens2012 сказав:

Своя господарка не лише годувала, будували хати, купували машини

Опять 100% вранье, ЧДА.

В СССР у жителей села не могло быть своего хозяйства - только колхозное или совхозное. То про что пишет выше наш одноклубник что тянули с ферм и косили по ночам - это не от большой любви воровать, это было евробляхерство тех времен: раз государство не разрешало иметь своё хозяйство и заставляло работать в колхозе - люди придумывали как обойти эти ограничения.

А работники городов? Те которых посылали в помощь работникам колхозов. Почему они получая как ты пишешь 180 рублей тянули с этах подработок то что росло на обрабатываем поле? И это было опять же повсеместно.

Даже за банальные теплицы на тех несчастных 3-5 сотках что были у дома милиция гоняла. Какое кормящее хозяйство? Только если порешать с участковым тогда можно было что-то выращивать на продажу.

К слову выращивать на продажу - это же тот самый нелюбимый тобой дикий рынок. А ты хвалишься что люди этим кормились и на машины зарабатывали. Нескладушка опять :D 

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230378
Поділитись на інші сайти

1 година тому, WAC47 сказав:

Опять 100% вранье, ЧДА.

В СССР у жителей села не могло быть своего хозяйства - только колхозное или совхозное. То про что пишет выше наш одноклубник что тянули с ферм и косили по ночам - это не от большой любви воровать, это было евробляхерство тех времен: раз государство не разрешало иметь своё хозяйство и заставляло работать в колхозе - люди придумывали как обойти эти ограничения.

А работники городов? Те которых посылали в помощь работникам колхозов. Почему они получая как ты пишешь 180 рублей тянули с этах подработок то что росло на обрабатываем поле? И это было опять же повсеместно.

Даже за банальные теплицы на тех несчастных 3-5 сотках что были у дома милиция гоняла. Какое кормящее хозяйство? Только если порешать с участковым тогда можно было что-то выращивать на продажу.

К слову выращивать на продажу - это же тот самый нелюбимый тобой дикий рынок. А ты хвалишься что люди этим кормились и на машины зарабатывали. Нескладушка опять :D 

Це у вас в кацапщині нічого не було і ви все крали. Варто подивитися на села харківщини і львівщини і все стане ясно. Наші селяни продавали на ринках всю свою продукцію, будували будинки і купували машини. Ваші бухали і спали в бур"янах.  Тепер ви шукаєте щастя на смітниках європи. Шукайте далі. 

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230382
Поділитись на інші сайти

10 часов назад, WAC47 сказал:

Был тут намедни в заповеднике евроблях. Куча древнючих авто. Море машин. Огромные пробки. Узкие улицы. Все то чем пугал нас пан архитектор.

Это не евробляхи, это Брекситобляхи, еще и праворульные ;) 

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230383
Поділитись на інші сайти

Шановний пане архітектор. Якщо я вірно зрозумів, то Ви виходець з сім"ї інтелігенції. Я виходець з сім" робітників і колгоспників. Я провів своє дитинство у селі. За 100м. від мого подвір"я була ферма, за 200 тракторний стан. Бабця працювала на фермі, дід шофером, а згодом бригадиром тракторної бригади. Батьки працювали на заводі у місті. Село на межі Хмельницької і Тернопільської областей, тому, як жили "західняки" я знаю не з газет і телевізора... Але мова не про "західняків", а саме про село, про землю. Ви будете мені розповідати, що таке земля і як вона годує?? Ви будете мені говорити (натякати), що тягнули мішки з ферми ледарі і крадії?? А чи відомо Вам, як проходив робочий день доярки? Влітку вона прокидалась о 5 ранку, доїла свою корову, ладнала з молоком, виганяла в поле о 5.30-6.00, годувала птицю, свиней і бігла доїти колгоспних корів. Здавала молоко, годувала корів і бігла додому поратись по господарству. Через 2-3 години знову те ж саме, ввечері знову. Робочий день закінчувався о 12 ночі. А о п"ятій знову підйом. І так роками. Без вихідних, без відпусток, без свят, без лікарняних... Ви думаєте, що  земля - це садочок, квіточки, грядочка з зеленню? Ні, це величезний лан, на якому селяни гнули спину. Вони купували автомобілі, будували особняки? А чому ж та колгоспниця тягнула мішок з дертю додому з ферми? Злодійка? Ні! Бо щоб прогодувати домашніх тварин, потрібен корм, а щоб його самотужки виростити потрібен час. А де час? Читайте вище... Так, земля годувала, але це давалось величезною працею. І не роз"жджали вони на відпочинки, не катались на новеньких автівках, а працювали, працювали, працювали.

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230385
Поділитись на інші сайти

І як тій доярці було не тягнути мішок з ферми, якщо доцент на кафедрі, будучи у випрасуваному костюмі і білій сорочці отримував 380 руб, а вона на фермі, працюючи по 15 годин на добу, 180 руб??? Скажете, чому вона не йшла працювати доцентом? А скільки тих доцентів потрібно? А їсти ж вони хочуть...

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230386
Поділитись на інші сайти

А крали у колгоспі всі. Хто крав більше, той будував більший будинок, хто менше - той менший...

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230387
Поділитись на інші сайти

2 години тому, sens2012 сказав:

Це у вас в кацапщині нічого не було і ви все крали.

Забавно как ты меня в кацапстан записал. В очередной раз обос... сел в лужу.

Интересно, а сколько была зарплата работников колхозов в окресностях Львова?

Сильно ли она отличалась от зарплат колхозников Харьковщины или даже кацапстана? Да нет: и там, и там и там 60 гребаных рублей. Уборщица в городе получала больше работая меньше.

К слову джинсы фирмы Levi's на трассе в Чоп - 110. :D 

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230388
Поділитись на інші сайти

Коли мені було 10-12 років (кінець 70-х) мене на місяць відправляли в село до тітки. З тих часів я зненавидів червоні і чорні порічки. Ми рвали їх весь день, щодня. І їм не було кінця і краю. Все це пакувалося у два величезні чемодани і вуйко автобусом возив все це на базар в райцентр. Повертався порожнім з грішми, а зранку все повторювалося знову. Потім починалися яблука... І знову на базар. На господарстві було дві корови + теличка, дві свині і багато курей. Сім"я споживала третину всього. Все решта на базар. І так робила кожна садиба. Які участкові? Нікому діла не було скільки в тебе чого є. Це ж не 38 рік. Тітка ходила до колгоспу, відробляла повинність, але вже в обід була вдома. Вуйко - воїн УПА, засуджений, відбувший.... Якби якийсь учасковий рипнувся, закопали б при дорозі. Багато зараз ходить міфів - ужастиків про невиносиме життя в СССР. Ці міфи розповсюджують невдахи, яким життя не складається при будь-якій владі. На фоні ужасного союзу, сьогоднішні реалії здаються їм кайфом... Мій дід - воїн УПА, засуджений, відбував на Воркуті. Після повернення працював начальником залізничної станції. Ніхто з правоохоронних органів чи КГБ претензій до його роботи чи способу життя не мали. У нас таких було половину села, де я зараз живу. Бабуся була пралею в УПА, прала і прасувала одяг. Не була засуджена взагалі. Ще багато жінок були поварами, медсестрами і також уникнули тюрми, бо у всіх були малі діти. В США вийшла книга про наше село, історію, історію боротьби і спротиву. Там все описано. Згадані і дідо і бабця , і ще багато родичів. Галичани такий народ, що кожну владу зустрічають з квітами і стараються бути корисними громаді. Адже будь-яка влада від Бога. Але можуть і воювати за свої інтереси. А коли війна не має перспектив, стають до роботи. Так було і так буде.... Скоро. 

Не дивлячись, що вся родина воювала в УПА, мій батько був партійним і 20 років очолював кафедру, потім інститут. Це шлях прибалтів - коли не можна побороти, треба очолити. А при слушній нагоді все повернути на 180. Тому прибалти далеко попереду нас. Наші де-які тупі радикали і хитрожопі ділки, які ними керують роблять з країни пародію і посміховище для Європи. І ще в цю Європу пруться, не розуміючи на яких засадах існує Європа. Це все від безграмотності і надмірної пихатості. І перші в цих рядах, звичайно, бляхарі і підтримуючі бляхарську ідеологію "згоріла хата, гори і сарай". 

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230416
Поділитись на інші сайти

31 хвилину тому, sens2012 сказав:

Сім"я споживала третину всього. Все решта на базар. І так робила кожна садиба. Які участкові?

Ваша семья обносила смородину которая росла за пределами вашего участка? Или затаривалась яблоками в колхозном саду?

Потому как я не пойму как у вас на 3-5 сотка возле дома  вмещался и яблоневый сад и несколько десятков кустов смородины, а ешё и двор, и хлев на двух коров.

Ну и я конечно рад что ваша семья жила на окраине города и имела возможность каждый день отправлять гонца на базар. Но такое счастье далеко не всем даровано. Особенно если рядом нет электички, а до областного центра килеметров 50-100, а то и все 200 как часто бывает в том же кацапстане.

П.С.

У меня и сейчас есть дача, двенадцать соток. Там кроме дома помещается сад и небольшой огород. Ну потому что мы не держим коров - дача же. Да, в урожайные годы яблок дохренища. В перерывы пусто. Места под кусты смородины нет, а если и выделить то это резко скажется на урожае яблок. Если туда ещё впихнуть традиционные хозпозстройки, в том числе под двух коров, огород - то яблоки мы скорей всего будем есть уже только сами.

Ты с таким задором рассказываешь про с/х будто мы тут все рафинированные городские дети знающие помидор только по картинке в книжке. Не надо.

Тут дохрена людей из села и совсем не мало тех кто родился в 60-70 и застал великиймогучий со всеми его прелестями в виде работы в колхозе и на кагатах.

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230417
Поділитись на інші сайти

1 година тому, sens2012 сказав:

Ми рвали їх весь день, щодня. І їм не було кінця і краю. Все це пакувалося у два величезні чемодани і вуйко автобусом возив все це на базар в райцентр. Повертався порожнім з грішми, а зранку все повторювалося знову. Потім починалися яблука... І знову на базар. На господарстві було дві корови + теличка, дві свині і багато курей.

Отакою працею заробляються ті автомобілі, великі будинки в селі. Отак земля годує. А не садочок, квіточки... Розумієте, що термін "моя земля" - це "моє джерело прибутку"? Чим для Вас були ті порічки? Чим була земля, на якій вони ростуть?

П.с. Висловлюю свою щиру повагу світлій пам'яті Вашого діда - борця з комуністичним загарбником!

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230421
Поділитись на інші сайти

Я цю дискусію припиняю. Проте, таке спілкування дає безцінний досвід вивчення соціуму нашої такої багатогранної країни. Це мені необхідно для роботи. Корисне з приємним, так би мовити... 

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230425
Поділитись на інші сайти

19 годин тому, martinger сказав:

... а вона на фермі, працюючи по 15 годин на добу, 180 руб??? Скажете, чому вона не йшла працювати доцентом? А скільки тих доцентів потрібно? А їсти ж вони хочуть...

де  ти такі зарплати намалював?

70 рублів  отримували доярки передовички

моя мати ще за трудодні встигла попрацювати, це коли тобі паличку ставили за відпрацьований день. чим не рабство?

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230426
Поділитись на інші сайти

1 хвилину тому, LAVe сказав:

де  ти такі зарплати намалював?

Це я трохи прикрасив, щоб пана архітектора не так сильно перекосило. А взагалі то заробітки різнились суттєво. Залежало як надої обліковували. Якщо ланка працювала на майбутню переможицю соцзмагання, то всі інші мали шиш... А якщо обліковець писав реально і кормів вистачало, то заробляли і 120-140 руб.

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230427
Поділитись на інші сайти

6 хвилин тому, sens2012 сказав:

Я цю дискусію припиняю....

Будь ласка Увійдіть або Зареєструйтесь щоб побачити посилання.

,  цікава книжка.

в форматі пдф, тобто можна почитати онлайн.

але і придбати можна, вона не дорога (60-70грн)

2 хвилини тому, martinger сказав:

.... Залежало як надої обліковували. Якщо ланка працювала на майбутню переможицю соцзмагання, то всі інші мали шиш... А якщо обліковець писав реально і кормів вистачало, то заробляли і 120-140 руб.

про соцзмагання не знаю, може десь і було таке

в нашому селі (колгосп) доярки отримували 35-70 рублів

в нашому ж селі був також радгосп, там менше отримували, в тому числі доярки

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230428
Поділитись на інші сайти

Касаемо общего благосостояния жизни при СССР. В зависимости от региона это все было по разному. Те регионы, что около границы со странами соцлагеря, не входящими в союз - жили вольготнее и в целом лучше. Иначе быть не могло: понадобилась бы не только Берлинская стена. Касаемо Западной Украины - взгляните на Прибалтику. Ситуация аналогична, только еще ярче выражена, ибо за границей Латвии, Литвы... соцлагеря не было.

Касаемо своего хозяйства как в селе, так и такого понятия как дачи для горожан. В разные времена периодически налогами пытались обложить фруктовые деревья например. Потом отменяли. Под дачи и сельские приусадебные участки давали то больше земли, то меньше. Потом становилось ясно, что урезанные участки не в состоянии прокормить не то что семью+что-то продать, а просто прокормить смью - земельки добавляли, налоги на ништяки типа фруктовых деревьев, скота и птицы убирали... Было же такое

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/93244-na-litovskih-nomerah-v-ukraine/page/343/#findComment-2230455
Поділитись на інші сайти

Для публікації повідомлень створіть обліковий запис або авторизуйтесь

Ви повинні бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити обліковий запис

Зареєструйте новий обліковий запис у нашій спільноті. Це дуже просто!

Реєстрація нового користувача

Увійти

Вже є акаунт? Увійти до системи.

Увійти
  • Створити...

Важлива інформація

Ми розмістили cookie-файлы на ваш пристрій, щоб допомогти зробити цей сайт кращим. Ви можете змінити налаштування cookie-файлів, або продовжити без зміни налаштувань.