Перейти до змісту

Изменение % ставки по кредиту в Привате

Рекомендовані повідомлення

Доброго времени суток. Нужна помощь юриста. А именно:

Получил (наверное не я один) письмо от привата о том, что они повышают ставку с моих 17 до 27%!!! Перед эти уже было недокументированное повышение до 17 с 14 процентов. Не хочу мириться. Почитал закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони банкам змінювати умови договору банківського вкладу та кредитного договору в односторонньому порядку" и "З А К О Н У К Р А Ї Н И Про банки і банківську діяльність". Вот что вычитал:

1. "Умова договору щодо права банку змінювати розмір процентів на строковий вклад в односторонньому порядку є нікчемною".

2. "Банкам забороняється в односторонньому порядку змінювати умови укладених з клієнтами договорів, зокрема, збільшувати розмір процентної ставки за кредитними договорами або зменшувати її розмір за договорами банківського вкладу (крім вкладу на вимогу), за винятком випадків, встановлених законом".

Собственно вопрос: Как бороться, как правильно оспорить и что это за случаи такие, оговоренные законодательством?

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/10531-izmenenie-stavki-po-kreditu-v-private/
Поділитись на інші сайти

здраствуйте. приват вобще самый безпредельный банк в етом плане.

у меня там ипотека, вобще без писменого уведомления подняли ставку просто позвонив жене(на нее оформлен кредит на квартиру) по мобильному и обявив, потом две недели выбивали из филиала банка писменое подтверждение (ито дали бумажку без печати с отсканеной подписью),

при попытке както оспорить плучили ответ, цытирую-" у вас есть два варианта либо выплатить кредит полностью, либо согласится с нашими условиями"

ето при том что раньше я платил 676$ а с новой ставкой вынужден платить 802$.

постановления найденые вами появились уже после банковской паники и масового повышения ставок.

а так как дата на постановлениях стоить позже даты заключения договора, то и применить их не получится..

к сожалению такая петрушка.

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/10531-izmenenie-stavki-po-kreditu-v-private/#findComment-252472
Поділитись на інші сайти

Второй цитированный Вами пункт касается "вкладів клієнтів банку"

и до расчетов по кредитам на авто(как и др)не имеет отношения.А что касается требований Привата,то в пункте первом четко написано,что оно "нікчемне",то есть не законное,запрещающее делать как раз то.о чем Вы пишете.Как быть? Решать на основании принятого Закона самостоятельно или с юристом.Как выход платить проценты,судиться,"полюбовно" решать вопрос пролонгации(продлении) договора,жаловаться прокурору и т.д.

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/10531-izmenenie-stavki-po-kreditu-v-private/#findComment-252619
Поділитись на інші сайти

Позвольте не согласиться:

З А К О Н У К Р А Ї Н И

Про внесення змін

до деяких законодавчих актів України

щодо заборони банкам змінювати умови договору

банківського вкладу та кредитного договору

в односторонньому порядку

"2. Статтю 55 Закону України "Про банки і банківську

діяльність" ( 2121-14 ) (Відомості Верховної Ради України,

2001 р., N 5-6, ст. 30) доповнити частиною четвертою такого

змісту:

"Банкам забороняється в односторонньому порядку змінювати

умови укладених з клієнтами договорів, зокрема, збільшувати розмір

процентної ставки за кредитними договорами або зменшувати її

розмір за договорами банківського вкладу (крім вкладу на вимогу),

за винятком випадків, встановлених законом".

З А К О Н У К Р А Ї Н И

Про банки і банківську діяльність

Стаття 55. Регулювання відносин банку з клієнтом

Відносини банку з клієнтом регулюються законодавством

України, нормативно-правовими актами Національного банку України

та угодами (договорами) між клієнтом та банком.

Банк зобов'язаний докладати максимальних зусиль для уникнення

конфлікту інтересів працівників банку і клієнтів, а також

конфлікту інтересів клієнтів банку.

Банкам забороняється вимагати від клієнта придбання будь-яких

товарів чи послуг від банку або від спорідненої чи пов'язаної

особи банку як обов'язкову умову надання банківських послуг.

Банкам забороняється в односторонньому порядку змінювати

за винятком випадків, встановлених законом. { Статтю 55 доповнено

частиною четвертою згідно із Законом N 661-VI ( 661-17 ) від

12.12.2008 }

=======================

Так что, как видно из приведенной информации, применимо к ЗАКЛЮЧЕННЫМ договорам, а не к вновь заключаемым.

Повторюсь, есть тут юристы, которые могут правильно помочь разобраться. Если не в клубном порядке, а нужен гонорар - предлагайте. Вопрос актуальный не только для меня. не хочется тратить время на ла-ла-ла.

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/10531-izmenenie-stavki-po-kreditu-v-private/#findComment-252771
Поділитись на інші сайти

Особисто я перспективи судової тяганини не бачу.

З А К О Н У К Р А Ї Н И

Про внесення змін

змісту:

Все воно правильно тільки стосується Договорів укладених з клієнтами з моменту внесення відповідних змін до закону. Оскільки закони зворотньої дії не мають, а коли Ви укладали з банком кредитний договір такої законодавчої заборони не було і сторони в договорі могли домовитись що банк може в односторонньому порядку за певних обставин змінити процентну ставку то при виконанні даного договору Ви повинні враховувати чинне на момент укладення договору законодавство.

Уявіть Ви взяли кредит в доларах купили машину платите відсотки, а через рік Верховна Рада прийняла закон, що договори про надання кредиту в ненаціональній валюті нікчемні. Що тоді ваш договір недійсний і відсотки ви платили невідомо за що..? (це так умовний приклад).

Тому і казали вже, що внесення вищезазначених змін проблему з уже взятими кредитами не вирішить.

Все, що скасовується чи змінюється заднім числом, несе негарний присмак. Незалежно від того, на чию це користь. Умови мають бути зрозумілі на початку.

Я не виправдовую дії банку, але, якщо в договорі було передбачено таку можливість і Ви його підписали... банк юридично має таке право.

Приват завжди був таким скільки я його знаю...

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/10531-izmenenie-stavki-po-kreditu-v-private/#findComment-252792
Поділитись на інші сайти

А вот тут господа и появляется смысл судебного разбирательства ибо:

Lub:

1. Нигде не сказано, что закон оговаривает только теб договоры, которые были заключены с момента его принятия. Речь в законе идет о !!!подписанных!!! договорах без приявязки к периоду. Читаем внимательнее.

2. Если пункт довора признается недействительным, то речь не МОЖЕТ идти о новых договорах, так как факт заключения таких договоров после принятия законе есть незаконным. Т.е. те, кто пытается подписать такой договор заведома идет против закона, а тут читаем Закон о защите прав потрибителей от 01-12-2005г. Нельзя склонять потребителя к заключению неравных или противоправных соглашений.

3. И наконец, если мнения расходятся - это называется разногласие. Для их решений и есть суд.

!!!!!!!!!!!!!!! А теперь о главном !!!!!!!!!!!!!!!

ИМХО я не записывался в общество приклоняющихся плательшиков и не планирую позволять себя нагибать. Я понимаю - кризис. Но никто не думал о том, что защищены все: банки, магазины, организации. Кризис повлиял даже на Киевского мера, который не пойми с каких соображений разрежил продажи Киевских земель и ввел такие ставки за приемы, которые воббще в голову не влазят. Тем более в инвалюте, при условии того, что живем мы в Украине и наша валюта гривна, а не баксы. Короче. Мне сегодня даже сотрудник привата сказал, что пришла пора коллективного иска. Кто хочет платить всем за все, могу дать номер своего счета - заплатите мне. ДОСТАЛО.

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/10531-izmenenie-stavki-po-kreditu-v-private/#findComment-252856
Поділитись на інші сайти

Вот именно зачем ля-ля? Закон принят в связи с кризисом(теперешним!) и имеет непосредственное отношение к сделкам,заключенных до(!) наступления кризиса.Цель: как раз и решить проблемы,с которыми столкнулись люди бравшие кредиты в банках.И нечего пудрить мозги! Другое дело если в договоре были указаны условия повышения кредитных ставок,но это конкретный случай. :D

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/10531-izmenenie-stavki-po-kreditu-v-private/#findComment-252859
Поділитись на інші сайти

Был сегодня в Приватбанке. Говорят что они получили приказ поднять всем процент до 28%.Но если клиент сможет сразу внести 50% от оставшейся суммы кредита то процентная ставка не изменяется.

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/10531-izmenenie-stavki-po-kreditu-v-private/#findComment-253438
Поділитись на інші сайти

Доброго времени суток. Нужна помощь юриста. А именно:

Получил (наверное не я один) письмо от привата о том, что они повышают ставку с моих 17 до 27%!!! Перед эти уже было недокументированное повышение до 17 с 14 процентов. Не хочу мириться. Почитал закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони банкам змінювати умови договору банківського вкладу та кредитного договору в односторонньому порядку" и "З А К О Н У К Р А Ї Н И Про банки і банківську діяльність". Вот что вычитал:

1. "Умова договору щодо права банку змінювати розмір процентів на строковий вклад в односторонньому порядку є нікчемною".

2. "Банкам забороняється в односторонньому порядку змінювати умови укладених з клієнтами договорів, зокрема, збільшувати розмір процентної ставки за кредитними договорами або зменшувати її розмір за договорами банківського вкладу (крім вкладу на вимогу), за винятком випадків, встановлених законом".

Собственно вопрос: Как бороться, как правильно оспорить и что это за случаи такие, оговоренные законодательством?

Не ображайся, але всі гроші потрачені на юристів це нах.

1. Достроково погасити. Вірю що якщо немає плеча, то тоже нах така порада.

2. Прийняти умови до кращих часів. Ти прикинь хто взяв кредити в у.о.!!! Попадос в 120-170 %!!!

В самого авто в кредиті, але я брав 50 % в гривнях на споживчі потреби, а 50% в баксах без % в доброго человека.

І казали мені бери все в гривнях, але я забоявся підставляти нерухомість мамки під свою забаганку - авто. Хоча зміг би в даний момент швидко виплатити.... Я дав за авто 11200 у.о.,а тепер воно коштує 7500 у.о. Хоч плач, хоч смійся...

Глянь що твориться в країні... Що ці клоуни творять!!!!

Надія тільки на себе або на буржуазну революцію.

Моя порада плати як вимагають, а там до першої прухи...

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/10531-izmenenie-stavki-po-kreditu-v-private/#findComment-253500
Поділитись на інші сайти

Особисто я перспективи судової тяганини не бачу.
З А К О Н У К Р А Ї Н И

Про внесення змін

змісту:

Все воно правильно тільки стосується Договорів укладених з клієнтами з моменту внесення відповідних змін до закону. Оскільки закони зворотньої дії не мають, а коли Ви укладали з банком кредитний договір такої законодавчої заборони не було і сторони в договорі могли домовитись що банк може в односторонньому порядку за певних обставин змінити процентну ставку то при виконанні даного договору Ви повинні враховувати чинне на момент укладення договору законодавство.

Уявіть Ви взяли кредит в доларах купили машину платите відсотки, а через рік Верховна Рада прийняла закон, що договори про надання кредиту в ненаціональній валюті нікчемні. Що тоді ваш договір недійсний і відсотки ви платили невідомо за що..? (це так умовний приклад).

Тому і казали вже, що внесення вищезазначених змін проблему з уже взятими кредитами не вирішить.

Все, що скасовується чи змінюється заднім числом, несе негарний присмак. Незалежно від того, на чию це користь. Умови мають бути зрозумілі на початку.

Я не виправдовую дії банку, але, якщо в договорі було передбачено таку можливість і Ви його підписали... банк юридично має таке право.

Приват завжди був таким скільки я його знаю...

Працюю з Приватом кожен день протягом 7-ми років .

Це не той банк який веде бізнес керуючись чесною конкуренцією.

Навіть працівники привата не радили з ними звязуватися :)

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/10531-izmenenie-stavki-po-kreditu-v-private/#findComment-253508
Поділитись на інші сайти

И все таки есть ли смысл в

Будь ласка Увійдіть або Зареєструйтесь щоб побачити посилання.

или же это бесполезная трата времени сил да и денег. Если есть смысл, то можно ли выложить, для использования, исковое заявление в суд.

Посилання на коментар
https://lanos.com.ua/topic/10531-izmenenie-stavki-po-kreditu-v-private/#findComment-254835
Поділитись на інші сайти

• Створити...

Важлива інформація

Ми розмістили cookie-файлы на ваш пристрій, щоб допомогти зробити цей сайт кращим. Ви можете змінити налаштування cookie-файлів, або продовжити без зміни налаштувань.