Перейти до публікації

Греція 2016 (на ЗАЗ Lanos :-) )


manyachilo_od

Рекомендовані повідомлення

І так, всім привіт !

 

Майже кожен рік пишу звіт поїздок в південні країни. Наприклад, минулорічний звіт -

Будь ласка Увійдіть або Зареєструйтесь щоб побачити посилання.

В цьому році вирішено було поїхати на відпочинок не традиційно в Болгарію, а в Грецію. План поїздки такий: теща мала летіти з малявкою на тиждень раніше літаком. Через тиждень ми з дружиною вирушаємо машиною. В Греції пересікаємось пару днів з тещою, святкуємо день народження дружини, відправляємо назад тещу літаком, а ми з малявкою ще тижні два відпочиваємо.

 

Спочатку дружина знайшла готель в Греції, забукала його і частково проплатили. Готель прислав листа для посольства. Але поки то вони зробили… Не спішунчики ніразу! Відповідали на листи дуже туго! Знімали проплату також довго! Коротше мда…

 

Візи в Грецію мені зіпсували настрій просто жах як! У мене віза була, потрібно було відкрити візу дружині, малявці та тещі. Греки коротше якісь… Нерви трохи потріпали. Жодне посольство так не замахувало як Грецьке. Нещодавно робив дружині Іспанську візу, там все було простіше і візу зробили буквально за дня два. Стандартні документи, справки і т.д. + не дивлячись на те, що теща принесла довідку про зарплату з роботи, її заставили зробити довідку з банку про кошти… Також, для дружини, так як ми їхали машиною, зробити грін-карту на машину, її копію і оригінал також показати (спочатку оригінал лишився в машині, довелось бігати), написати в довільній формі яким шляхом будемо їхати, в яких містах будемо зупинятись і де якщо що ночувати. Далі, так як малявка повертається з нами машиною, то на неї так само копію грін-карти, і маршрут повернення.

Якраз підійшло планове ТО, замінив всі витратні матеріали, передивився ходовку двічі, гальма, ГБО, кондиціонер, систему охолодження!!! А, да, перевірив балансування колес і за одно витащив цвяха з колеса.

Ладно, приїхали паспорти, візи відкрили, ніби як все ОК! Да, робили візи приблизно тиждень, може менше, так як це включно з доставкою. Відправили малявку з тещею літаком, а через тиждень ми з дружиною вирушили в путь.

 

 

План на шлях був наступний: в п’ятницю, після робочого дня, вирушаємо в Чернівці, де зупиняємось на ночівлю (360 км).

Готель знаходиться в кілометрах 10 – 15 від Чернівців, ближче до кордону. Знаходиться в суперовому місці, де природа розслабляє. В такі місця можна просто навіть виїжджати для перепочинку, розслабляння і т.д. Єдине що карткою розрахуватись не можна… Печалька! Коштував він 350 грн.

Як приїхали, попросили покласти холодильні елементи з нашого похідного холодильничка в морозилку. Завжди так робимо і здається у всіх готелях у нас без проблем брали, заморожували. Зазвичай для малечі окремо її харчування беремо.

Вранці рано встали, виїхали на кордон, де простояли здається 3 з половиною години. Румуни тупили. Не забуваємо купити ровінєтку (купував на пропускному, але можна придбати на любій заправці)! Штраф за несплату ровінєтки – космос!

Далі пересікли Румунію, де в Бухаресті звернули на Русе (не забуваємо купити віньєтку! котра у болгар подорожчала до 9 євро. Купував в кіоску одразу за пропускним, але можна придбати на любій заправці. Штраф без віньєтки – космос! ).Зробів вибір на користь моста, так як паром якось не дуже полюбляю. Міст якось надійніш.З Русе потулили на Софію, де також зупинились на ночівлю (900 км приблизно).

 

 

В Болгарії поліціянти понатицяли камер з вимірюванням швидкості. Тож потрібно бути обережнішими.J

Готель в Софії: -

Готель ніби як і норм. Одне лише не сподобалось  - хоч на дверях була наліпка “не палити”в номері був трішечки запах цигарок… Принцип пошуку такого готелю був, щоб було більш менш де переночувати, поряд був би MOLL якийсь, та не сильно в центрі, а радше щоб ближче до виїзду. Вартість на гривні - приблизно 1400. Сніданки включені і присутні.

Вранці в Софії встали, заскочили в молл, де зробили невеличкий шопінг, і десь близько обіду вирулили до кордону з Грецією, а там і до точки дислокації. Майже одразу стоять пропускні пункти платних доріг, але на початку нашої подорожі вони не працювали. Точка дислокації недалеко від Салоників. На 50 км південніше. Загалом пройдено десь 1660 км, до 1700 округлити можна…

 

 

“Метеори”

 

На наступний день по приїзді одразу вирушили в гори - подивитись чудові краєвиди монастирів “Метеори”, взявши з собою гіда, дівчину котра всю дорогу розповідала про історію Греції та всякі цікаві факти. По дорозі був “Олімп” – котрий, як виявилось, не просто гора, а комплекс гір з 52-х вершин, де найвища вершина 2917 метрів. Олімп -

 

 

Дівчина дуже багато розповідала, водила, показувала. Розповідала російською. Заплатили 110 євро.

В Греції купа платних шляхів, в тому числі поки ми доїхали до “Метеорів” платили разів 4 за дороги на спеціальних пропускних пунктах. Пропускні пункти ліпше продумані ніж в Турції, тож заторів немає. Дороги хороші, але ті що обслуговуються приватними компаніями набагато ліпші і на пропускних з вами обов’язково привітаються, посміхнуться. На державних пропускних не так. Накатали приблизно біля 700 км, це туди і назад. Дороги трохи коштують! Наприклад, щоб доїхати з Салоників до Афін, тільки за дороги обійдеться в 50 євро, а з Салоників до монастирів “Метеори” нам обійшлось 12,60 євро в один бік.

 

 

Паливо:

Газ є на більшості заправок. Ціна приблизно 0,75 євро.

З приводу газу, то тут варто написати те, що дуже часто стоїть здоровий щит, типу Shell чи BP, всеодно яка заправка, і на щиту ціна на бензин та на дизель. Все…Ані який бензин, ні що інше. Але поряд може бути невеличкий щит, де буде вказано різні види бензину і також газ.
Ще на заправочних станціях є автомийки.Просто під відкритим небом стоять автоматичні системи, типу як на ОККО. На одній з таких заправок заправляв газ. Побачив мийку,  спитав у заправщика скільки коштує? Каже безкоштовно… Потім побачив табличку. Здогадався, бо там грецькою було, що при заправці від 20 євро мийка безкоштовно. Чим радо скористувався, так як машина доладньо припала пилом.

 

Готель та відпочинок:

Готель на першій лінії. Від будівлі готелю до басейну метрів 10 і від басейну до моря метрів 20 – 30… Егейське море просто шикардос! Прозоре, купу рибок плаває навколо тебе і т.д. Здебільшого пісок, але захід кам’янистий, далі ж пісочок, потім також є камені, валуни трішки, але там ще достати потрібно. Дивишся, під тобою дно, ніби як хочеш стати, а виявляється вже як пів метри дістати його не можеш. Питання з каменистим заходом вирішив тим, що купили спеціальні плавальні шузи. А щоб дивитись під водою, придбали нам з малявкою окуляри для плавання. Вода набагато солоніша за воду в чорному морі. Тепліша, чистіша. Пробував ниряти, щоб місцевих “карасів” познімати на камеру, виштовхує падлюка.

Мінуси готелю:

 звичайно він дорожче ніж в Болгарії,

- сервіс гірший ніж в Болгарії (та і взагалі греки працівники ще ті чесно сказати! Моя власна, суб’єктивна думка та спостереження, що Болгари з самого початку не багаті, а Греки колись походу були розбалувані. Зараз мають велику кризу, але нічогенького не хочуть робити, щоб то якось виправляти.), прибирання гірше.

– інтернет - тут радше можна сказати за його відсутність. Не дивлячись на те, що вони витратились на систему безшовного WiFi роумінгу, як сказала власниця готелю, центральний канал типу паршивий. Не знаю як там чи то дійсно центральний канал, чи що, але його робота походу дуже залежить від погоди на Марсі. З одного боку мені як сис.адміну це погано, а з іншого, по роботі взагалі не достають! Якось щось спробував зробити, навіть під‘єднався до роботи, але все було настільки жахливо, що це не робота була, а тільки псування нервів.

З телебачення, тільки один канал російською і тей рашка-24… Грусть-печаль! Що вони там чешуть… Це просто ду….а !!!

Чому про інтернет і телебачення так зупинився, десь з 12-ої чи першої на вулицю ліпше не висовуватись, як принципі і у нас в спеку і десь до четвертої вечора. Тож чимось треба займатись. Книжки читати чи ше щось Поки дитина спить J

Все інше ніби як все добре! Просто звикли що в Болгарії за менші гроші і готель ліпший, і номери, і обслуговування, і т.д. Але море далі, да і наше, Чорне, а тут. Коротше і там і там є свої плюси та мінуси. А, да. Сніданки включені – шведський стіл. Доволі хороші. Але в готелі немає свого ресторану щоб пообідати-повечеряти. Тож або кудись їхати, шукати де поїсти, або самому готувати. Тут окремо хочу виділити те, що якщо готель не великий комплекс з відсутніми ресторанами, тевернами і т.д., то тут є ньюанс! Тулити часто буває, так як і в нашому випадку, за харчами трохи треба, а тому дуже зручно коли є автівка! В нашому випадку простіше, бо ми приїхали на машині. В іншому ж випадку ліпше б взяти машину на прокат. На прокат, найдешевший варіант, це буде десь нісан мікро, по ціні десь 400 євро за 10 днів. Ну і пам’ятаємо, що дають машину з повним баком і з повним баком потрібно її повернути.

В кожному номері є міні кухня, з електроплитою, холодильником. Мікрохвильовки немає, чайнику немає, але в цьому плані у нас, якщо на машині, то завжди з собою міні чайник, з якого можна напоїти 2 – 3 людини чаєм чи то кавою.

 

За час відпочинку катнули:

- в гори в монастирі ,

- до святої на човні (якось не дуже сподобалось в тому плані, що дуже довго йти по спеці, народу занадто багато і все таке),

 

 

- на розкопки (сподобалось! Спека, але дуже сподобалось і черепахи шниряють стадами),

- та в дивитись сталоктіти (дуже сподобалось, але фоткати не можна L ).

Також катались в сусідні міста, типу Нікіті на погуляти, повечеряти, або не дуже сусідні Ієрисос

 

 

Парковка:

Тут багато чого розповісти не можу, так як є як безкоштовні парковки, так і платні. По містах стоять часто знаки, типу паркінг заборонено, але при цьому можуть бути машини пришвартовані в два ряди! І не те що як у нас, де інде стоять мажори з аварійкою, а ціла вулиця зі знаком і в два ряди. Як казала екскурсовод, то колись поліцаї з тим активно боролись, але так як катастрофічно немає місць, трохи на то забили.

В Салоніках заскакували в MOLL, або по нашому в торгово-розважальний центр. Про нього просто пишу, бо варто написати систему оплати парковки, Така система не тільки в молах, а і в аеропорті і т.д. Перед заїздом берем талон, котрий тащимо з собою по магазинах.

 

 

Коли нагулялись, затоварились, на виході з молу підходимо до автомату, куди пихаємо талон що дали раніше. Автомат показує скільки простояли і скільки потрібно заплатити. Пихаємо в автомат гроші, забираємо назад талон та чек. Сідаємо в машину і на виїзді знову пихаємо талон в автомат, котрий відкриває шлагбаум і талон вже не повертає. Така ж система парковки і в аеропорті, за виключенням, що гроші приймає не автомат, а жива людина.

 

Харчування:

Катали в місто Ієрісос, де ходили до ресторану, а потім заїжджали в супермаркет за продуктами. В ресторані поїли приблизно на 30 євро. Ну, як і у всіх Європах, порції доволі такі великі! Я наприклад наперся капець! Майже в кожній таверні, вкінці дають якісь солодощі. Типу безкоштовно, так як в китайських ресторанах приносять рожеве вино.

Супермаркети ліпше шукати місцеві і бажано поодаль від курортної зони, так як в курортній зоні навіть місцеві дорожчі. В супермаркетах типу LIDL, котрі типу всеєвропейські, і вибір скудніше, і ціни вищі.

 

Про спеку:

В тіні +38…

В машині ліпше нічого не лишати! Як приїхали, не забрали в номер навігатор. Кріплення та сам навігатор пішло по ……………  Власне –

 

 

 

Так як шторку забув в гаражі, то накривав торпеду, кермо і по максимуму помаранчевим плєдіком.

 

 

Зворотній напрямок –

Назад поїхали все ж таки через паром. Поїхали на переправу Нікопол. Легкова машина на паром коштує 12 євро + 2 євро з кожної людини, що дорожче ніж через міст. Пароми ходять типу по розкладу. Наприклад о другій дня, а потім о четвертій. Але о другій парому не було… Приїхали до парому за дві години… Тупо шкваритись в очікувані часу відбуття. Але тут вибір пав на паром, так як коли їхали, бачили що міст в Русе на ремонті. Машини то пропускають, але в реверсному режимі. Дежавю! В минулому році те ж саме було! І так як 1. Самі бачили тей ремонт, 2. Порадили румуни з Бухаресту, що швидше на паром буде, 3. Паром трохи ближче, на кілометрів з 50…

 

 

Коротше, через міст реально булоб швидше, да як мінімум на години дві! І дешевше неменш ніж в двічі!

 

Відпітлявши чуть більше тисячи, зупинились, за планом, на ночівлю в місті Бакау, готель
Готель дуже сподобався! Всьо було чудово! Обійшовся, за курсом, приблизно 1270 грн. Єдине, що звечора не знайшли кондиціонер, котрий як виявилось зранку був під вікном і на вигляд як батарея. Він походу взимку як обігрівач працює, а в літку як кондиціонер.

Бакау, це місто, де зазвичай, якщо їдемо в Трансильванію, то саме тут звертаємо з траси на Бухарест. Від нього до Чернівців 200 км.

Зранку, виспані, встали, поснідали, та поїхали вже на батьківщину, де нас зустріла “привітна” тітонька з паспортного і не менш “привітна” на митному контролі… Коли то вже зміниться…
Ну а там до Чернівів, а з Чернівців до дому 360 км.

 

І того по кілометражу: в одну сторону 1660 км. Всього накатали більше чотирьох з половиною тисяч.

 

Здається ніби як все... Якщо згадаю ще щось, потім допишу.

 

Більше фоток , та відео

 

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

2,8 тис.   32

прикольно))).

а по бюджету сколько вышло на двоих чисто проезд, визы, виньетки и т.д.(без отелей)?

у вас по поту не было типа кемпингов или как таковых нет вообще там?

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

прикольно))).

а по бюджету сколько вышло на двоих чисто проезд, визы, виньетки и т.д.(без отелей)?

у вас по поту не было типа кемпингов или как таковых нет вообще там?

По бюджету не скажу. Не підраховував. Але коли ми прикидували, чи може ну його, да літаком, да і мала ж спочатку літаком летіла, то машиною навіть з готелями і всіми витратами дешевше. Ну і машина завжди є, щоб кудись ще катнути, а не постійно тюленем валятись на пляжі.

Ровінєтка вже і не памятаю і сьогодні вранці дружина викинула з машини чек. Може згадаю, напишу. Болгарська коштувала 9 євро на тиждень. Тупанув, потрібно було брати місячну, було б дешевше, геть краплинку, але менш наліпок було б на склі. Доречі про наліпки, то в якомусь супермаркеті бачив навіть штуку спеціальну, для зішкрабування тих вінєток. Перед поїздкою міняв лобове, так як попереднє тріщину дало, після камінця прилетівшого, а тепер і його вже оновив :)

Кемпінги були, що правда ми не зупинялись там. Наприклад точно бачив кемпінг в Ієрисосі. Там і пляж прикольний. Не пісок, а такий ніби дрібнесенькі камінці, чи відсів, але для піску занадто крупне. На ноги не давить, а навпаки, дуже приємно масажує.

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

  • 1 місяць потому...

Вчора з кумом сиділи, завели мову про Грецію і згодав один ньюанс. Здається писав, що Греки не дуже переймаються що до попрацювати. Так от, автозаправки, як все інше, вночі не працюють! Ми коли виїжали назад, я думав, що попью кави на якійсь з заправок чи ще що. От і ..... і ні. Так як ми виїхали дуже рано від готелю, то впринципі аж до кордону все було закрите.

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

прикольно))).

а по бюджету сколько вышло на двоих чисто проезд, визы, виньетки и т.д.(без отелей)?

у вас по поту не было типа кемпингов или как таковых нет вообще там?

Ровиньетка 7 дней - 3 евро, месячная - 7 евро. Можно купить в интернете - .

Будь ласка Увійдіть або Зареєструйтесь щоб побачити посилання.

Болгарская 8 и 15 соответсвенно

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

  • 9 місяців потому...

Будь ласка Увійдіть або Зареєструйтесь щоб побачити посилання.

 Дякую :)

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...

Важлива інформація

Щоб зробити цей веб-сайт краще, ми розмістили cookies на вашому пристрої. Ви можете змінити свої налаштування cookies, у іншому випадку ми будемо вважати, що ви згодні з цим.