Перейти до публікації

Потрібна порада по ДТП


Lidok

Рекомендовані повідомлення

Без вступних слів коротко опишу ситуацію. Мій син потрапив в ДТП. На 2101 виїхав з дугорядної дороги на пряме нерегульоване перехрестя з головною 4-полосною дорогою. Вже майже завершуючи проїзд перехрестя в праве заднє крило врізається 2107, швидкість якої була таки великою, оскільки машину сина розвернуло, вилетіло лобове і бокове скло, син отримав численні рани голови і був негайно відвезений швидкою допомогою в лікарню. Водій іншого авто втік з місця події, не надавши ніякої допомоги потерпілому (швидку викликали сторонні люди), через декілька хвилин цей водій привів іншу особу, заявляючи, що ніби-то саме він був за кермом. Авто сина, дуже пошкоджене, було відправлено евакуатором на штрафмайданчик. Крім того, що авто іншого водія також на штрафмайданчику, нам більше нічого не відомо. Син не підписував ніяких документів, йому їх власне і не надавали. З понеділка в лікарні і повна тишина. Я звернулася в страхову сина, щоб зафіксувати цей випадок, бо невідомо, кого признають винним у цьому ДТП. Сьогодні збираюся до слідчого, щоб ознайомитися з ходом справи. Які наші подальші дії? На адвоката, на жаль, грошей немає... Буду дуже вдячна за кваліфіковані поради.

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

  В СК нужно обращаться в течение срока, указанного в договоре, причем обращаться не только в свою, но и в компанию второго участника дтп. как правило срок 2-3 дня с момента дтп. для начала - звонок (могут прислать аварийного комиссара), чуть позже письмо с изложением обстоятельств.

  если вы говорите о следователе, значит имеет место уголовное дело (по факту нанесения телесных повреждений посредством дтп). а значит будет экспертиза и установлено виновное лицо.

в больнице собирайте все документы по лечению, назначения врача, чеки за выписанные лекарства. пригодятся на случай возмещения матер. вреда.

  предсказывать тут мало кто возьмется, много неизвестных, к тому же следователь даст ознакомиться с материалами уже после его заключения.

  обратитесь с заявлением в милицию по месту совершения дтп, опишите ситуацию, расскажите что нарушитель скрылся - обязаны занести сведения в реестр досудебных расследований по подозрению в угол. нарушении "оставление в опасности", если даже ваш сын окажется виноват, вам будет чем "торговаться", если так можно сказать и вы понимаете о чем я. попутно можно написать письмо в гаи, описать дтп, рассказать что авто второе скрылось, а после привели другого человека в виде его водителя. просите установить истину, кто был за рулем, кроме этого, привлечь к ответу за оставление места дтп. все письма естественно с копией, на кот. нужно добиться отметки о их получении.

  пишите по ходу развития событий, буду стараться помочь.

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

 

 Справа в тому, що дані іншого водія, як і його страхова нам невідомі, інакше звернулися б туди відразу.  Кримінальну справу відкривати не будуть, оскільки висновок лікаря не тягне до середніх тілесних ушкоджень, це мені стало відомо буквально пару хвилин тому. Навіть якщо справа знаходиться вже на розгляді в міліції, потрібно писати заяву? Не знаю всіх цих тонкощів. 

Змінено користувачем Lidok
Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

Якщо я правильно розумію, заява має подаватися на того, хто заподів шкоду здоров’ю та додати до неї висновки з медичної установи, так? 

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

в нынешнем уголовном законодательстве появилось новое понятие - заявитель, которым вы можете стать. так вот, пишите вы на имя нач. милиции "повідомлення про кримінальне правопорушення", вам должны там помочь в составлении, как правило следовательпишет сам с ваших слов. изложите ситуацию, просите наказать за оставление в опасности.это одна сторона дела

по самому дтп: раз дела нет (хотя проверьте медзаключение о телесных повреждениях) то будет админ дело, постановление в кот. одного (или обоих) признают виновными. вот тут и важно узнать виновника, особенно если он - не ваш сын, обратитесь как я и говорил выше в ГАи, они дадут данные второго участника, сообщат когда дело и в отношении кого передадут в суд. потом, если правда будет на вашей стороне заявите гражданский иск (ну чтоб не связываться с СК или если нет страховки) и взыщете сумму матер. и морал. ущерба. авто до исхода всего делать нельзя.

удачи!

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

Були в слідчого, відкрито кримінальне провадження, син проходить в ньому як потерпілий. Є постанова на проходження судмедекспертизи і ухвала на транспортно-трасологічну експертизу. Коли всі результати будуть готові, буде прийматися рішення щодо закриття чи незакриття кримінального провадження. Якщо воно буде закрите, справу передають знову в ДАІ, ДАІ складає протокол на винного, передає справу в суд. 

 

Але цікаво те, що справжнього винуватця не перевіряли на стан алкогольного сп’яніння, бо він привів свого товариша і всім доказував, що саме товариш був за кермом, який звичайно ж, був тверезий.. Коли приїхала ДАІ на місце ДТП, ні одного з них не було на місці, з’явилися згодом. Його авто вже забирав евакуатор, то ж відбитки пальців мали б на кермі залишитися. Чи включає в себе трасологічна експертиза зняття відбитків пальців?? Були й свідки, але нам їх дані не повідомляють. 

 

До цих пір нема інформації про СК іншого учасника, зі слів слідчого я зрозуміла, що в нього взагалі нема поліса (може й помиляюсь). Ще таке в мене запитання - чи потрібно писати клопотання на інспектора з дізнання в ДАІ про надання інформації про іншого учасника та видачу первинної довідки про ДТП, чи шукати того інспектора (прізвище його поки що невідоме) і просто усно в нього це все просити? Якщо потрібно письмово, то де знайти зразок такого клопотання? Чи маю я право на отримання копій всіх документів у справі про кримінальне провадження? Поки що нам надали лише витяг з нього, про те, що подія зафіксована. Дякую заздалегідь. 

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

Чи включає в себе трасологічна експертиза зняття відбитків пальців? -  нет, не включает, только следы.

чи потрібно писати клопотання на інспектора з дізнання в ДАІ про надання інформації про іншого учасника та видачу первинної довідки про ДТП, чи шукати того інспектора (прізвище його поки що невідоме) і просто усно в нього це все просити?  - можно и так и так, начните с более простого.

Якщо потрібно письмово, то де знайти зразок такого клопотання? - образец обращения есть в каждом отделении ГАИ, форма написания произвольная, главное четко указать, что хотите.

Чи маю я право на отримання копій всіх документів у справі про кримінальне провадження? - уже писал об этом, только после заключения следователя дадут ознакомиться сторонам по делу, адвокатам, вам лично вообще не обязаны предоставлять дело.

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

  • 4 тижні потому...

в нынешнем уголовном законодательстве появилось новое понятие - заявитель, которым вы можете стать. так вот, пишите вы на имя нач. милиции "повідомлення про кримінальне правопорушення", вам должны там помочь в составлении, как правило следовательпишет сам с ваших слов. изложите ситуацию, просите наказать за оставление в опасности.это одна сторона дела

 

Я питала слідчого на рахунок написання такого повідомлення, але він сказав, що не треба, оскільки вже є повідомлення від лікарняної установи, внаслідок якого відкрито кримінальне провадження. Чи не могли б Ви дати зразок такого повідомлення? Буду дуже вдячна.

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

В ході даної справи виник наступний ряд запитань, буду щиро вдячна, якщо хтось зможе дати компетентну відповідь. Щоб не створювати зайвих тем, пишу все тут:

 

1) Які документи підтверджують право власності на транспортний засіб? Тобто, хто є власником ТЗ, якщо ТЗ б/у і був куплений без укладання будь-яких договорів і доручень? Якщо укладати договір купівлі-продажу ТЗ, чи потрібно його посвідчувати нотаріально?

 

2) Стало відомо, що інший учасник ДТП в свою СК не звертався. Оскільки назва його СК і номер його полісу нарешті стали нам відомі, ми вирішили звернутися в СК іншого учасника і заявити про страховий випадок. В зв’язку з цим, які документи нам необхідно предоставити? Чи може син бути заявителем, якщо фактично власником ТЗ є інша особа, прописана в техпаспорті? Чи доцільно наразі звертатися в СК іншого учасника, якщо справа ще не передана до суду і рішення по ній не винесено?

 

3)Хто має оцінювати шкоду, нанесену ТЗ при ДТП - експерт СК іншого учасника чи ми можемо найняти незалежного експерта для проведення оціночних робіт по відновлювальному ремонту?

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

1. Право власності на транспортний засіб підтверджується свідоцтвом про державну реєстрацію транспортного засобу, що видається ДАІ. Якщо укладати договір купівлі-продажу нотаріально можна і не посвідчувати.

2. Авжеж доцільно, оскільки згідно із Законом "Про обов'язкове страхування цивільної відповідальності власників наземних транспортних засобів" Вам потрібно звернутись до СК винуватця ДТП із заявою про виплату страхового відшкодування у місячний термін з моменту ДТП. Крім того, потрібно щоб експерт СК оглянув пошкоджений автомобіль.

Норма Закону:

     34.2. Протягом 10 робочих днів з дня отримання повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду страховик (у випадках, передбачених статтею 41 цього Закону, - МТСБУ) зобов'язаний направити свого представника (працівника, аварійного комісара або експерта) на місце настання страхового випадку та/або до місцезнаходження пошкодженого майна для визначення причин настання страхового випадку та розміру збитків.
 

 

3. Має оцінювати експерт СК.

Процитую Закон:

     34.3. Якщо представник страховика (у випадках, передбачених статтею 41 цього Закону, - МТСБУ) не з'явився у визначений строк, потерпілий має право самостійно обрати аварійного комісара або експерта для визначення розміру шкоди. У такому разі страховик (у випадках, передбачених статтею 41 цього Закону, - МТСБУ) зобов'язаний відшкодувати потерпілому витрати на проведення експертизи (дослідження).
 

     34.4. Для визначення причин настання страхового випадку та розміру збитків страховиком та МТСБУ залучаються їх працівники. Страховиком, МТСБУ та потерпілими також можуть залучатися аварійні комісари, експерти або юридичні особи, у штаті яких є аварійні комісари чи експерти.

 

Тобто Вам необхідно піти до страхової, повідомити про ДТП, дочекатися огляду автомобіля експертом, та подати заяву про страхову виплату до СК винуватця ДТП.

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

Alex_v, дякую за конкретну відповідь. Я якраз  читаю Закон України про ОСЦПВ, згідно 1.6.

 

власники транспортних засобів - юридичні та фізичні особи, які відповідно до законів України є власниками або законними володільцями (користувачами) наземних транспортних засобів на підставі права власності, права господарського відання, оперативного управління, на основі договору оренди або правомірно експлуатують транспортний засіб на інших законних підставах;

 

 тобто, власником ТЗ може бути особа, яка експлуатує ТЗ на інших законних підставах (цікаво, яких саме?) не будучи його безпосереднім власником? А то в страховій мені наголосили, що заяву повинен писати саме власник.

...Вам потрібно звернутись до СК винуватця ДТП із заявою про виплату страхового відшкодування у місячний термін з моменту ДТП. 

Якщо ДТП трапилося 16 грудня, нам стало відомо про СК іншого учасника 20 січня (саме тоді ми і звернулися до них), то виходить, що місячний термін вже минув? Але наскільки мені відомо, заяву про страхове відшкодування можна подавати впродовж одного року, якщо шкода заподіяна майну потерпілого, і трьох років, якщо шкода заподіяна здоров'ю або життю потерпілого, з моменту скоєння дорожньо-транспортної пригоди;

 

І щодо огляду пошкодженого авто представником СК. Він наголосив, що ми маємо доставити авто на СТО, щоб його могли нормально оглянути. В законі ж сказано:

 

34.2. Протягом 10 робочих днів з дня отримання повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду страховик (у випадках, передбачених статтею 41 цього Закону, - МТСБУ) зобов'язаний направити свого представника (працівника, аварійного комісара або експерта) на місце настання страхового випадку та/або до місцезнаходження пошкодженого майна для визначення причин настання страхового випадку та розміру збитків. 

 

Тобто, ми евакуюємо пошкоджений автомобіль, туди, де нам зручно його зберігати (наприклад, вдома у дворі), і саме туди повинен приїхати представник СК? Так? Бо послуги евакуатора коштують певну суму, і возити його по місту туди-сюди, завантажувати/вивантажувати ніхто задарма не буде. 

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

Якщо ДТП трапилося 16 грудня, нам стало відомо про СК іншого учасника 20 січня (саме тоді ми і звернулися до них), то виходить, що місячний термін вже минув? Але наскільки мені відомо, заяву про страхове відшкодування можна подавати впродовж одного року, якщо шкода заподіяна майну потерпілого, і трьох років, якщо шкода заподіяна здоров'ю або життю потерпілого, з моменту скоєння дорожньо-транспортної пригоди;

Все вірно. Можна написати протягом року, однак у Ваших же інтересах подати заяву якнайшвидше.

Змінено користувачем Alex_v
Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

І щодо огляду пошкодженого авто представником СК. Він наголосив, що ми маємо доставити авто на СТО, щоб його могли нормально оглянути. В законі ж сказано:

 

34.2. Протягом 10 робочих днів з дня отримання повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду страховик (у випадках, передбачених статтею 41 цього Закону, - МТСБУ) зобов'язаний направити свого представника (працівника, аварійного комісара або експерта) на місце настання страхового випадку та/або до місцезнаходження пошкодженого майна для визначення причин настання страхового випадку та розміру збитків. 

 

Тобто, ми евакуюємо пошкоджений автомобіль, туди, де нам зручно його зберігати (наприклад, вдома у дворі), і саме туди повинен приїхати представник СК? Так? Бо послуги евакуатора коштують певну суму, і возити його по місту туди-сюди, завантажувати/вивантажувати ніхто задарма не буде. 

Все вірно. Представник СК зобов'язаний прибути за місцезнаходженням автомобіля в термін 10 робочих днів з моменту повідомлення про ДТП, якщо ж не з'явиться то можете запрошувати свого експерта і  в такому разі  СК буде зобов'язана компенсувати витрати на проведення оцінки.

Змінено користувачем Alex_v
Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

Дякую, все зрозуміло. З деяких джерел мені стало відомо, що скоріш за все буде так званий "тотал", бо машина стара, і її відновлювальний ремонт буде коштувати більше ніж її ринкова вартість. Чи є на рахунок повного фізичного знищення ТЗ якісь нюанси, якісь певні правила?

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

недавно сталкивался с подобным случаем. СК выставляет авто на аукцион, оно "уходит" по наивысшей цене. тем временем делается оценка машины по марке,  году и пробегу. разница выплачивается вам.

нюанс в том, что СК специально находит подставных лиц из глубинки, которые якобы покупают авто по высшей цене. все это для того, чтобы вам выплатить разницу поменьше.

повторюсь, это был частный случай, но имейте ввиду.

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

Дякую, все зрозуміло. З деяких джерел мені стало відомо, що скоріш за все буде так званий "тотал", бо машина стара, і її відновлювальний ремонт буде коштувати більше ніж її ринкова вартість. Чи є на рахунок повного фізичного знищення ТЗ якісь нюанси, якісь певні правила?

Закон нам говорит следующее:

Стаття 30. Шкода, пов’язана з фізичним знищенням

транспортного засобу

 

     30.1. Транспортний засіб вважається фізично знищеним, якщо його ремонт є технічно неможливим чи економічно необґрунтованим. Ремонт вважається економічно необґрунтованим, якщо передбачені згідно з аварійним сертифікатом (рапортом), звітом (актом) чи висновком про оцінку, виконаним аварійним комісаром, оцінювачем або експертом відповідно до законодавства, витрати на відновлювальний ремонт транспортного засобу перевищують вартість транспортного засобу до дорожньо-транспортної пригоди.

 

     30.2. Якщо транспортний засіб вважається знищеним, його власнику відшкодовується різниця між вартістю транспортного засобу до та після дорожньо-транспортної пригоди, а також витрати на евакуацію транспортного засобу з місця дорожньо-транспортної пригоди.

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

недавно сталкивался с подобным случаем. СК выставляет авто на аукцион, оно "уходит" по наивысшей цене. тем временем делается оценка машины по марке,  году и пробегу. разница выплачивается вам.

нюанс в том, что СК специально находит подставных лиц из глубинки, которые якобы покупают авто по высшей цене. все это для того, чтобы вам выплатить разницу поменьше.

повторюсь, это был частный случай, но имейте ввиду.

Закон "Про обов'язкове страхування власників наземних транспортних засобів" ничего нам не говорит о том, что поврежденное в результате ДТП транспортное средство переходит в собственность страховика. И что страховик в дальнейшем продает его с аукциона.

Это может вы путаете со страховкой по КАСКО? 

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

Но. Как и с любой страховой нужно держать ухо востро. Все документы в двух экземплярах, один из которых с отметкой страховой оставляем себе. На всяк случай.

Документы это: повидомлення про страховий випадок, заява про страхове видшкодування, заява - узгодження суми страхового видшкодування.

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

  • 1 місяць потому...

Позавчора син був в ДАІ, на нього складено протокол по ст. 124, п.16.1, "виїзджаючи з другорядної дороги на головну не пересвідчився в безпеці руху, чим допустив зіткнення з автомобілем Х..." Син в протоколі написав, що з протоколом не згідний, оскільки в безпеці руху пересвідчився, а автомобіль з яким відбулося зіткнення їхав на величезній швидкості, оскільки з’явився несподівано вже тоді, коли син завершував проїзд перехрестя. Але, швидкість автомобіля Х ніхто не виміряв, відеозапис також відсутній, свідків нема... Тут мабуть просто нереально щось доказати...

 

На водія автомобіля Х складено 2 протокола - 122-4 - за залишення місця ДТП, 126,ч.3 - керування ТЗ особою, позбавленою права керування ТЗ. Водій автомобіля Х - злісний порушник ПДД, має 6! несплачених штрафів, останній за водіння в нетверезому стані. 

 

Справа має бути сьогодні-завтра відправлена в суд. Отакі справи на сьогодні...

 

Є ще таке питання по кримінальному провадженні, яке було закрито. У справі написано, що провадження закрите, оскільки термін непрацездатності постраждалого (мого сина) не перевищив 21 день, бо так вказано в судмедексперизі, коли насправді він був на лікарняному 24 дні... Даїшник сказав, що треба було писати клопотання на слідчого, не знали, не писали. Як бути тепер?

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

...

 

Є ще таке питання по кримінальному провадженні, яке було закрито. У справі написано, що провадження закрите, оскільки термін непрацездатності постраждалого (мого сина) не перевищив 21 день, бо так вказано в судмедексперизі, коли насправді він був на лікарняному 24 дні... Даїшник сказав, що треба було писати клопотання на слідчого, не знали, не писали. Як бути тепер?

 

Я вважаю, що треба писати до Прокуратури. Треба порадитись з юристом, можливо термін пройшов.

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

Гість
Ця тема закрита для публікації повідомлень.
×
×
  • Створити...

Важлива інформація

Щоб зробити цей веб-сайт краще, ми розмістили cookies на вашому пристрої. Ви можете змінити свої налаштування cookies, у іншому випадку ми будемо вважати, що ви згодні з цим.