Перейти до публікації

Образец ответа банку о повыш. учет. ставки


ЖивчиК

Рекомендовані повідомлення

3,1 тис.   0

Начальнику ****

АКБ „Укрсоцбанк”

від *******,

Прож.: м. Київ, вул. *****,

буд. **, кв. ***

конт. тел.: **********

П О В І Д О М Л Е Н Н Я

Користуючись нагодою, висловлюю Вам свою щиру повагу та подяку за можливість користуватися високоякісними банківським послугами, що їх надає Акціонерно-комерційний банк соціального розвитку „УКРСОЦБАНК”.

Станом на ** січня 2009 року я користуюся одним кредитом на купівлю автотранспортних засобів, який наданий *** відділенням АКБ „Укрсоцбанк” – на суму (***** гривень/долларів США), під ставку 12% річних.

Договір був підписаний **.**.2008 року та зареєстрований за номером: *******.

За час існування кредитних зобов?язань (майже ** місяців) мною жодного разу не були допущені затримки погашення відсотків чи основної суми кредиту (а навіть навпаки – сплачувалися платежі навиперед) або інші порушення умов договору (наприклад щодо страхування майна за мій рахунок на користь банку). Тому для мене великим подивом було сплатити черговий щомісячний платіж у січні цього року із номінальною ставкою за кредитом у ****% річних, що на 2% перевищує ставку під час отримання кредиту.

Наголошую, що я заперечую не проти права банку підвищити процентну ставку (це право безумовно міститься в кредитних угодах, що були мною підписані, та які я сумлінно виконую), а проти порушень банком процедури реалізації рішення щодо зміни відсоткової ставки.

Стосовно ознак порушення банком вимог законодавства України та нормативно-правових актів НБУ в ході спроби реалізації рішення про зміну відсоткової ставки, доводжу до Вашого відома наступне:

• по-перше, мене не було належним чином проінформовано, як це передбачено п. ** і п. *** підписаного мною Договором /вказати ті пукнти договору, де вказано порядок сповіщення у випадку підвищення ставки/, я не укладала і не підписувала Додаткову угоду про внесення змін до Договору, а це означає, що банк не мав абсолютно ніякого процесуального права в односторонньому порядку змінювати кредитну ставку.

• по-друге, зміна відсоткової ставки за договором неможлива без зазначення обґрунтованих підстав для цього. Крім того у випадку надсилання мені Повідомлення (яке так і не було надіслане та із умовами і порядком зміни кредитної ставки я досі не ознайомлена) без супроводження інформацією щодо реальної вартості кредиту є завідомим порушенням вимог Правил надання банками України інформації споживачу щодо умов кредитування та сукупної вартості кредиту (затверджені Постановою правління НБУ №168 від 10 травня 2007 року та зареєстровані в Міністерстві юстиції України 25 травня 2007 року №541/13808, Закону України “Про захист прав споживачів” (статті 11 та 15).

Пункт 3.5 згаданих Правил встановлює, що «Банки мають право змінювати процентну ставку за кредитом лише в разі настання події, не залежної від волі сторін договору, яка має безпосередній вплив на вартість кредитних ресурсів банку. Банки не мають права змінювати процентну ставку за кредитом у зв'язку з волевиявленням однієї із сторін (зміни кредитної політики банку)».

Окремо та особливо змушена нагадати Вам, що банк входить до переліку тих банків України, на які поширюється дія Постанови правління НБУ №319 «Про додаткові заходи щодо діяльності банків» від 11 жовтня 2008 року (зі змінами, внесеними Постановою правління НБУ №328 від 16 жовтня 2008 року). Зокрема, пункт 2.2 Постанови вказує, що банки: «Повинні враховувати, що рефінансування простроченої заборгованості шляхом видачі нових кредитів, необґрунтована пролонгація кредитів, ненадання позичальникам інформації про сукупну вартість кредиту, внесення до кредитного договору змін щодо вартості кредиту, що не відповідає змінам облікової ставки Національного банку України, кваліфікуватиметься як порушення вимог статті 49 Закону України “Про банки і банківську діяльність” із неухильним застосуванням адекватних заходів впливу». Відповідно, я, як споживач, чиї права можливо були порушені діями (в данному випадку - банку), маю всі необхідні підстави звернутися до Національного банку України із проханням надати оцінку діям Вашого банку та, у разі потреби, застосувати відповідні заходи впливу.

Оскільки я заперечую не проти права банку на підвищення ставки, а лишень проти порушень законодавчих та нормативних актів в ході реалізації цього права, то я офіційно повідомляю Вас, що я ймовірно погоджусь на підвищення ставки у разі неухильного виконання банком вимог банківського законодавства України та нормативно-правових актів щодо захисту прав споживачів. Виходячи із ситуації, що склалася, задля виконання вимог Законів України «Про банки і банківську діяльність», «Про захист прав споживачів», а також Правил надання банками України інформації споживачу щодо умов кредитування та сукупної вартості кредиту та Постанови правління НБУ №319 «Про додаткові заходи щодо діяльності банків» прошу:

1. Надати мені розрахунок орієнтовної сукупної вартості кредиту. Така інформація необхідна мені для оцінки своєї здатності до подальшого обслуговування отриманих кредитів.

2. Надати мені інформацію щодо подій, які мали безпосередній вплив на вартість ресурсів банку, із зазначенням публічного джерела інформації та діапазону часу, який аналізувався банком. Така інформація необхідна мені з метою розуміння факторів, що можуть впливати на вартість ресурсів банку в майбутньому, а отже, – і можливу повторну зміну процентної ставки за кредитами.

3. Повідомити мене про правило (у вигляді алгебраїчної формули), за яким банк розраховує необхідну зміну процентної ставки за договорами на основі подій, що впливають на вартість ресурсів банку, задля кращого розуміння механізму формування вартості кредиту прошу також навести, яким чином на підставі цього правила були розраховані ставки на момент видачі мені кредитів.

4. Надати мені аргументовану чітку відповідь на підставі чого відбулася зміна кредитної ставки без передбаченого кредитним договором та законодавством України порядку оформлення змін до Договорів та належного повідомлення мене про це як сторони у Договорі № ***** від **.**.2008 року.

5. Зробити перерахунок і переплачені мною кошти за неправомірно зміненою ставкою у 14,5% річних (замість належних 12,5% річних) зарахувати в рахунок погашення тіла кредиту.

Ще раз підкреслюю, що надання такої інформації, яку я вимагаю, є обов’язком банку, який закріплений у відповідних нормативно-правових актах Національного банку України. Тому висловлюю сподівання, що моя вимога щодо надання інформації буде сприйнята Вами із розумінням.

До часу надання такої інформації я не погоджуюсь щодо підвищення ставки банком та буду проводжувати обслуговувати кредит на первісних умовах (і знайду змогу платити по первісним умовам, враховуючи те, що мені відомі необхідні розрахункові рахунки). У разі, якщо банком не буде змінено незаконно підвищену процентну ставку за діючим договором кредиту (із незаконно встановлених 14,5% до погодженних у підписаному договорі 12,5%), я буду змушена звернутися до відповідних державних органів влади та, можливо, до засобів масової інформації, з метою забезпечення захисту своїх законних прав та інтересів.

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про звернення громадян», відповідь прошу надіслати за адресою:

03127, м. Київ, вул. *****, буд. **, кв. **.

Щиро Ваша, ****. /підпис, дата/

/приклад взятий від жіночого імені + якщо у договорі вказана фіксована ставка і немає пунтку із можливістю банка без письмового повідомлення змінювати тарифну ставку. І іще - не полінуйтеся полазити по-інтернету: знайдете іще декілька непоганих варіантів "коз".../

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

  • 2 тижні потому...
  • 3 тижні потому...

Будь ласка Увійдіть або Зареєструйтесь щоб побачити посилання.

вот еще один вариант козы.....

не думал с Приватом связыватся когда на 1% подняли...так теперь еще +1,5%......придеться писать письма...Платеж с 170 баксов вырос до 200.... за что 30 баксов? А просто так.... :evil:

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

  • 2 місяці потому...

А в ответ на аналогичное письмо звонок из банка о том, что образовался долг.

История вкратце такая

В январе пришло уведомление от Приватбанка, датированное 25.1208 г. о том, что в связи со сменою коньюктуры рынка денежных ресурсов в Украине… ну и так далее Приватбанк вынужден требовать изменения условий Кредитного договора, и поднимает процент по кредиту с 12% годовых до 22,62% с 01.02.09 года. Сумма повышения ежемесячного платежа в письме не указана.

Я в январе обратился в банк с письменным заявлением, где попросил предоставить мне обоснованные причины, расчет повышения и соответствие действующему законодательству Украины. Так же указал, что до получения исчерпывающего ответа плату прошу принимать по условиям договора от 2006 года.

В ответ мне пришло, в конце марта-начале апреля письмо от директора Луганского филиала Приватбанка где указано, что в соответствии с ч.1 ст.212, ч.2 ст.632 ГК Украины договор между мной и банком имеет пункт, где указано, что банк имеет право в одностороннем порядке повышать процентную ставку по кредиту. Ну и, в скобках указано) что динамику смены курсов можно найти на сайте

Будь ласка Увійдіть або Зареєструйтесь щоб побачити посилання.

.

Еще в письме указано, что, в соответствии Законом Украины № 661-VI от 12.12.08 года в отношении запрета банкам изменять условия кредитного договора в одностороннем порядке, что этот Закон вступил в силу 09.01.2009 года и банк реализовал свое право увеличения процентной ставки путем отсылки соответствующего уведомления, то банк действовал в соответствии с заключенным кредитным договором.

На почтовом штемпеле с уведомлением от банка стоит Днепропетровская дата 08.01.09 года.

Ну и в конце письма банк пугает, что в случае моего несогласия о повышении процентной ставки банк потребует у меня сразу всю сумму кредита в одностороннем порядке.

В ответ я написал еще письмо, где указал, что я не возражаю против права банка на повышение процентной ставки, а против совершенных банком нарушений в ходе реализации этого права. И попросил указать расчет изменению процентной ставки в алгебраической формуле… ну и так далее. За образец я взял письмо в Крымское отделение Приватбанка, которое нашел в интернете и переделал его под себя.

В ответ сегодня 12.05.2009 года мне поступил звонок из отдела мониторинга проблемных кредитов и мне сказали, что с февраля у меня образовалась задолженность по кредиту и начинают начислять проценты на проценты. На мой вопрос, откуда взялась задолженность, когда мне неизвестна даже сумма, на которую надо увеличить платеж мне ответили, что сумму мне обязаны были СКАЗАТЬ а теперь пошел просрок. О том что я обращался с письмами знают, но это разбираются в Днепропетровске, копий этих писем нет их это не касается а просрочка есть. Судится все равно бесполезено т.к. проценты будут нарастать, которые дальше станут вообще неподъемные, а заплатить их все равно придется.

И как теперь быть?

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

  • 10 місяців потому...

Доброе время суток!

мое мнение не надо письменно писать а идти и говорить с управляющим основываясь на:

ст.1056-1 Гражданского кодекса, ст.55 Закона Украины «О банках и банковской деятельности» : "Банкам забороняється в односторонньому порядку змінювати умови укладених з клієнтами договорів, зокрема, збільшувати розмір процентної ставки за кредитними договорами або зменшувати її розмір за договорами банківського вкладу (крім вкладу на вимогу), за винятком випадків, встановлених законом".

и когда пойдете и вам предложат что то подписать, внимательно читайте что подписываете(маленькими буквами обычно написано о поднятии процентной ставки).

Письменный ответ в случае отказа в приеме и только заказным письмом с уведомлением, при этом хранить квитанцию-чек, после получения банком письма вам вернется уведомление с ФИО уполномоченого лица который получил в руки ваше письмо!

Если что еще интересует обращайтесь с радостью помогу!

Змінено користувачем 888
Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

Будь ласка Увійдіть або Зареєструйтесь щоб побачити посилання.

,Пришла СМСка с Приватбанка,где я брал автокредит такого содержания:"Уважаемый владелец договора №........напоминаем вам о необходимости внесения текущего платежа в размере 269.16 USD до5.04.2010.Спасибо приватбанк." Дело в том что согласно договора у меня стоит сумма ежемесячного платежа 179USD и вносить я должен с 15 по 20 число каждого месяца,а тут вдруг до 5.04.2010.да и сумма другая.Что это за ерунда такая?

Змінено користувачем Valekc
Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

Будь ласка Увійдіть або Зареєструйтесь щоб побачити посилання.

,Пришла СМСка с Приватбанка,где я брал автокредит такого содержания:"Уважаемый владелец договора №........напоминаем вам о необходимости внесения текущего платежа в размере 269.16 USD до5.04.2010.Спасибо приватбанк." Дело в том что согласно договора у меня стоит сумма ежемесячного платежа 179USD и вносить я должен с 15 по 20 число каждого месяца,а тут вдруг до 5.04.2010.да и сумма другая.Что это за ерунда такая?

Добрый вечер!

я здесь недавно, до конца не разобрался что к чему, и пока искал тему где писал............

сначала убедитесь в том что в смс-ке точно ваш номер договора, может сотрудник Привата забить ваш номер в карточку другого заемщика и вам будет приходить его платеж, невздумайте платить не повашему договору!(такое было и не один раз и не случайно)!

Перечитайте договор и убедитесь что он не петляет с стороны в сторону а идет по ануитету или стандарту(науменьшение(если не ошибаюсь)).

я вам не могу точно ответить не зная вашего договора(они могут быть для 10 заемщиков бравших кредит в один день разные).

Обращайтесь.... чем смогу тем помогу!

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

  • 2 роки потому...

Приват всегда проблемы создает, нужно разбираться, причем не бояться отстаивать свою правоту, иначе съедят вас.

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

ну ты мамонте откопал))))))))))))))))))))))

Посилання на коментар
Поділитися в соціальні мережі:

×
×
  • Створити...

Важлива інформація

Щоб зробити цей веб-сайт краще, ми розмістили cookies на вашому пристрої. Ви можете змінити свої налаштування cookies, у іншому випадку ми будемо вважати, що ви згодні з цим.